Wat is faalangst?
Mensen met faalangst ervaren net even iets meer dan gezonde spanning waardoor het vaak kan optreden als blokkade. Er ontstaat een angst voor het kunnen presteren en voldoen aan de eisen die door anderen worden gesteld. Je bent bang om rondom anderen fouten te maken en hierbij een onjuiste indruk achter te laten. In tegenstelling tot gezonde spanning leidt spanning door faalangst je af. Je bent te zenuwachtig over het juist presteren en in je hoofd blijf je piekeren. Het volgen van een faalangst training is in dit geval misschien wel een goede oplossing voor jou.
Wanneer we spreken van faalangst kan deze in 3 categorieën worden ingedeeld:
1. Sociale faalangst
Sociale faalangst treedt op bij het in contact komen met anderen. Zo kun je het spreken in groepen of in het openbaar met onbekenden lastig vinden. Je maakt je te druk over wat anderen van je denken.
2. Motorische faalangst
Motorische faalangst treedt op bij het onder controle houden van handelingen op lichamelijk gebied wanneer de druk om te presteren groot is. Hierbij kan je denken aan presteren bij een bepaalde sportwedstrijd. Je bent in staat om de handeling uit te voeren maar de angst zorgt ervoor dat dit niet (goed) lukt.
3. Cognitieve faalangst
Cognitieve faalangst komt vaak voor wanneer je je hebt voorbereid op een toets of een examen maar je zenuwen in de weg zitten. De kennis zit in je hoofd alleen de angst van het afleggen van de toets kan ervoor zorgen dat je tijdens de toets dichtklapt.
Je faalangst oplossen kan door middel van een coachen faalangst begeleiding. Pak de angst bij de kern aan en laat je sturen door een van onze professionele coaches. Kom van je zenuwen af door middel van het volgen van een faalangst training.