Overtuigingen zijn niet altijd de waarheid
Iedereen heeft bepaalde overtuigingen, maar voor iedereen zijn die overtuigingen ook anders. Wil jij weten wat overtuigingen precies zijn? En hoe ze ontstaan? Lees dan snel verder.
Iedereen heeft bepaalde overtuigingen, maar voor iedereen zijn die overtuigingen ook anders. Wil jij weten wat overtuigingen precies zijn? En hoe ze ontstaan? Lees dan snel verder.
Een overtuiging is iets wat een persoon gelooft en dus waar hij of zij van overtuigd is. Wat iemand gelooft vormt zijn of haar overtuigingen. Ieder mens creëert als het ware een eigen realiteit van het leven met de gedachten en de overtuigingen die we denken. Er bestaan een hoop oppervlakkige overtuigingen, een van deze overtuigingen is dat vrouwen geen auto kunnen rijden. Dit is niet direct de waarheid, er zijn vast wel vrouwen die geen auto kunnen rijden maar dat betekent niet dat meteen geen enkele vrouw auto kan rijden. Een overtuiging is dus meer een soort mening, het is namelijk niet waar maar jij gelooft er heel sterk in.
Door overtuigingen kan ons gedrag worden bepaald, dit komt doordat we de overtuiging als de waarheid gaan zien en hier gaan we dus naar leven. Naast de algemene overtuigingen zijn er nog andere soorten van overtuigingen, zoals belemmerende overtuigingen en positieve overtuigingen. Beide soorten kunnen een rol gaan spelen in de persoonlijke ontwikkeling van iemand.
Overtuigingen kunnen op drie verschillende manieren ontstaan. We leggen ze alle drie even kort uit.
1. Overtuigingen door anderen
Dit gaat vooral om aangeleerd gedrag, het zijn de overtuigingen die je van anderen overneemt en meestal zijn dit je ouders. Ook familie en vrienden spelen een grote rol bij deze overtuigingen. Op jonge leeftijd ben je jezelf nog niet bewust van overtuigingen en neem je alles aan als de waarheid. Een voorbeeld van een overtuiging door anderen is, als je geen korstjes eet ga je nooit leren fluiten.
2. Overtuiging door eigen ervaring
Hierbij gaat het vaak om een emotionele situatie, omdat dit vaak door je hoofd blijft zweven en hoe vaker het gebeurt hoe beter het blijft hangen. Vaak zijn dit dingen als ‘Ik ben lelijk’ of ‘Ik kan niet zo veel’. Dit zijn dingen die anderen je vertellen, vaak komt dit omdat je bijvoorbeeld voor een langere tijd gepest bent. Deze dingen worden je dan zo vaak verteld dat je het zelf gaat geloven.
3. Overtuiginen door herhaling
Hiervan wordt gesproken als je een overtuiging blijft herhalen, dit gebeurt vaak wel onbewust. Een voorbeeld hiervan is dat je je moet aanpassen zodat mensen je aardig vinden. Je blijft je dan aanpassen zodat je bij een groep kan gaan horen.
‘Don't believe everything you think.’
Overtuigingen die jezelf niet stimuleren zijn belemmerende overtuigingen. Deze overtuigingen zorgen ervoor dat je niet alles kan doen en laten wat je wil. Dit kan er ook voor zorgen dat je lichamelijk de effecten ervan gaat ervaren, je gelooft namelijk negatieve dingen over jezelf en hierdoor kan je bijvoorbeeld een angst ontwikkelen.
Voorbeelden van belemmerende overtuigingen zijn:
Wil jij van je belemmerende overtuigingen af? Wil jij ook weer positief kunnen denken? Check dan snel ons coach aanbod en plan een vrijblijvend kennismakingsgesprek in!
Een positieve overtuiging heeft zoals het woord het al zegt een positieve werking op jezelf en op het leven. Het zorgt er ook voor dat dat we meer vrijheid hebben en het helpt ons met ons dagelijks handelen dus ook met creëren van verschillende mogelijkheden. Om meer positieve overtuigingen te hebben is er een advies: ga er juist vanuit dat je iets wel kan. Geloof in jezelf want dan komt het juist wel goed.
Voorbeelden van positieve overtuigingen zijn:
Met z’n allen coachen we. Ieder op een eigen vakgebied, maar allemaal met hetzelfde doel: ervoor zorgen dat het fundament wordt gelegd voor een gelukkiger leven. Diep van binnenuit.
Voor een direct antwoord!