Teamontwikkeling is geloven in de kracht van diversiteit
Een team bestaat uit diverse mensen, met ieder zijn eigen kwaliteiten. Om de samenwerking van het team effectief, daadkrachtig en met een dosis motivatie te laten verlopen is het nodig om bewustwording te creëren van elkaar kwaliteiten. Juist door diversiteit van de individuen in een team kunnen complexe problemen sneller worden opgelost, alleen dient men zich hiervoor bewust te zijn van elkaars kwaliteiten.
Hierbij speelt communicatie the key. Een teamontwikkelingscoach maakt ieder teamlid bewust van zijn of haar kwaliteiten en leert de gehele groep een nieuwe vorm van communicatie met elkaar. Verdeeld over een aantal sessies teamontwikkeling zullen aan aantal vraagstukken samen beantwoord worden:
- Welke taken en doelen zijn er te behalen?
- Hoe gaan we deze als team bereiken?
- Wie is het meest geschikt voor één specifiek gedeelte van de probleemstelling en welke persoon past het best bij de ander?
Een team functioneert maximaal als ieder teamlid zich bewust is van de kwaliteiten, overeenkomsten en verschillen van elkaar. Door teamontwikkeling krijgen teams hier inzicht in en zal de taakverdeling, de communicatie en de samenwerking een stuk eenvoudiger worden waarbij ieders kwaliteit maximaal kan worden ingezet.
Teamontwikkeling in vijf fasen
Het team kan vijf fases doorlopen tijdens een teamontwikkeling om zo maximaal resultaat te behalen. Een coach begeleidt de individuen in het team zowel als het gehele team samen.
Fase 1: Vertrouwen
Teamontwikkeling leert om feedback naar elkaar te geven om zo beter inzicht te krijgen in hun kwaliteiten, maar ook hun tekorten. Vertrouwen speelt hierbij een grote rol. Iedereen dient elkaar te vertrouwen en zich kwetsbaar op te stellen. Door toe te geven aan eigen tekorten en het durven vragen naar de expertise van een collega zal het team beter resultaat leveren.
Fase 2: Het gesprek aangaan
Een individu leert door teamontwikkeling om zich uit te spreken naar teamgenoten. Als er een probleem is dient de persoon geen blad meer voor zijn of haar mond te nemen. Conflicten dienen uitgesproken te worden en niet genegerd.
Fase 3: Commitment en betrokkenheid
Er zal tot de laatste fase van de probleemoplossing onenigheid over de oplossing blijven. Het is belangrijk om ondanks de onenigheid gezamenlijk achter het idee te staan. Iedereen dient een gemotiveerde houding aan te nemen en het plan van aanpak aan te houden.
Fase 4: Verantwoordelijkheidsgevoel
Ieder teamlid dient zich verantwoordelijk te voelen voor iedere stap dat gezet wordt. Teamontwikkeling leert elkaar te confronteren met onproductief gedrag, maar ook te prijzen met productief gedrag.
Fase 5: Resultaat
Teamontwikkeling resulteert in hoge prestaties waarbij gezamenlijke prestaties waardevoller zijn dan persoonlijk succes. Het team is dusdanig gemotiveerd door de coachingsvorm en gefocust op het behalen van maximaal resultaat.