Omgaan met conflicten
Omgaan met conflicten: hoe houd je het constructief? Oefeningen en rollenspellen helpen beter om te gaan met conflicten in relaties, familie of op de werkvloer.
Omgaan met conflicten: hoe houd je het constructief? Oefeningen en rollenspellen helpen beter om te gaan met conflicten in relaties, familie of op de werkvloer.
Een conflict is te definiëren als een situatie waarin twee of meerdere personen botsen omdat er sprake is van verschillende standpunten. Een conflict kan ontstaan op elke plek waar mensen ‘samenwerken’ zoals, in relaties, tussen familieleden en op de werkvloer.
Een conflict is niet altijd zichtbaar. Vooral op de werkvloer komen nog wel eens situaties voor waar collega’s aardig tegen elkaar lijken te zijn, terwijl er een conflict sluimert. Roddelen, elkaars mening afwijzen of elkaar persoonlijk aanvallen kunnen uitingen zijn van een sluimerend conflict.
Meningsverschillen zijn vaak de basis van een conflict. Een meningsverschil hoeft echter niet altijd tot een ruzie of conflict te leiden. Meningsverschillen zijn een normaal verschijnsel. Het gaat erom hoe je met een meningsverschil omgaat.
Het is belangrijk om een een conflict te herkennen en het beheersbaar te maken zodra je een conflict opmerkt. Er zijn volgens de theorie (o.a. Thomas en Killman) vijf manieren om met een conflict om te gaan:
Er zijn twee belangrijke factoren van invloed op hoe personen met een conflict omgaan: Het onderwerp waarover een conflict gaat en de aard van de relatie met de andere partij.
Onderneem de volgende stappen om een verantwoorde keuze te maken in de manier hoe om te gaan met een conflict:
1. Analyseer de inhoud van het conflict
2. Hoe belangrijk is de relatie met die persoon voor jou?
3. Wat zijn de omstandigheden?
4. Een conflicthanteringsgesprek voeren
Zodra je bovenstaande op een rijtje hebt gezet is het makkelijker om een strategie te kiezen om het conflict op te lossen of er wellicht geen aandacht meer aan te besteden omdat het te weinig oplevert.
Vaak wordt een coach ingezet bij een conflict. Een onafhankelijke derde partij die kan optreden als een soort van mediator of een coach die jou helpt om een eigen strategie te kiezen. Een coach kan bijvoorbeeld met jou gaan oefenen door het doen van rollenspellen of het doen van een spel waardoor jij beter inzicht krijgt in je natuurlijke voorkeursstijl. Vind een coach die jou helpt bij het beter omgaan met een conflict via Coach Circle.
Met z’n allen coachen we. Ieder op een eigen vakgebied, maar allemaal met hetzelfde doel: ervoor zorgen dat het fundament wordt gelegd voor een gelukkiger leven. Diep van binnenuit.