Gevolgen van reorganisatie
Reorganisatie binnen een bedrijf houdt in dat bepaalde dingen gaan veranderen. Zo kunnen functies bijvoorbeeld samengevoegd worden of worden sommige functies zelfs compleet geschrapt. Vaak leiden diverse problemen tot zo een veranderingsproces. Denk onder andere aan interne oorzaken zoals moeizame werkrelaties en ingeperkte budgetten, en externe oorzaken als natuurrampen of economische crisissen. Een dergelijk proces heeft met name voor werknemers zonder vastcontract gevolgen. Denk dan aan overplaatsing, functiewijziging, of, in het ergste geval, ontslag. Mocht je ontslagen worden, dan zal je hoogstwaarschijnlijk met outplacement te maken krijgen.
Wat is outplacement precies?
'Wat is outplacement?' is een vraag die veel werknemers zich stellen wanneer de kans op ontslag erg aanwezig is. Outplacement is een proces dat vaak na reorganisatie wordt aangeboden, zodat de ontslagen werknemer sneller en makkelijker weer ergens anders of in een andere functie kan werken. Voor een dergelijk proces wordt meestal een outplacementbureau ingeschakeld dat gefinancierd wordt door de werkgever. Met zo een bureau verloopt het proces sneller en soepeler, wat voor zowel werkgever als werknemer voordelig is.
Verloop van een outplacementtraject
Na reorganisatie worden dus regelmatig werknemers ontslagen die hierna in een outplacementtraject belanden. Zo een traject gaat vaak volgens dezelfde stappen. Bij stap één wordt er vooral aandacht besteed aan het emotioneel verwerken van het ontslag. Ontslag leidt namelijk tot onzekerheid bij de werknemers die nu een nieuwe baan moeten zoeken, dus is het belangrijk ze voldoende tijd te geven om de hele situatie te verwerken. Pas hierna kan begonnen worden aan het motiveren van de ontslagen werknemer. Bij stap twee wordt gekeken naar de wensen van de werknemer en welke kwaliteiten hij of zij heeft. Wellicht blijkt dat hij of zij in een geheel andere markt verder wilt gaan. De mogelijkheden hiervoor worden dan besproken en overwogen. Stap drie staat voornamelijk in het teken van sollicitatietraining en werk zoeken. Dit is de actieve stap waarin de ontslagen werknemer weer op zoek gaat naar een nieuwe baan. Nadat de werknemer (bijna) een nieuwe baan heeft gevonden, wordt het traject afgerond en dient de werknemer de rest zelf te doen.